1) Motivation. Uden motivation kommer du ikke langt.
Find din motivation hvad enten det er fordi, du er ved at være godt irriteret over at være bange for noget så irrationelt som en harmløs edderkop Eller du bare synes, det kunne være sjovt og spændende at se, om du kan slippe af med din angst for edderkopper Eller du ganske enkelt synes, det er synd at slå dem ihjel.
2) Tal til din edderkop. Tal til din angst.
Sidder der en edderkop i et spind, så sæt dig på en stol et stykke derfra. Hold gerne en god afstand til at begynde med. Se på den og fortæl den hvorfor du er bange for den og også, at du gerne vil af med den angst. Her er det vigtigt at ignorere familiens drillerier. Husk, at det er dig, der gør noget ved det, ikke dem. Det kan du evt. også fortælle din edderkop. Du kan for den sags skyld sige hvad som helst til din edderkop, men husk at kig på den og på den måde have kontakt til den. Løber der en edderkop hen over gulvet, træk da gerne benene op under dig som du plejer, men øv dig i at lade være med at skrige. Sig noget til den i stedet for, f.eks. ”Sikke travlt du har. Det er en skam, for jeg vil gerne tale lidt med dig.” Hvis du er heldig, stopper den op. Så taler du til den, som det er anvist ovenfor. Hvis den løber videre, sidder angsten sikkert stadig i dig. Tal da til din angst, gerne nænsomt og omsorgsfuldt. Fortæl din angst hvorfor du gerne vil have, at den forsvinder. Gør din angst opmærksom på, at den lille edderkop er mindst lige så bange som dig. Og igen, ignorer kærestens eller familiens drillerier. Der er nemlig en sidegevinst, hvis du siger ”pyt med jer”. Du lærer nemlig samtidig at stå ved dig selv og være ligeglad med, hvad andre mener.
3) Giv edderkoppen navn.
Giv nu din edderkop et navn gerne et, som du synes er enten sødt eller sjovt. Det er sværere at være bange for en Gerda eller Bettepjevs. Din edderkop bliver mere nærværende og vedkommende for dig, hvis den har et navn. Læs evt. ”Edderkoppen, der så gerne ville have et kram” sammen med dine børn. Når du læst den, kender du allerede flere edderkopper og er blevet fortrolig med dem. Der er også meget viden om edderkopper i denne bog. Tit er det uvidenhed, der gør os bange eller angste. Og ved at læse højt for børnene, forebygger du samtidig, at de bliver bange for edderkopper.
4) Søg viden om edderkopper.
Edderkopper har faktisk personlighed og er meget forskellige, afhængig af hvilken type de er. Det kan være meget spændende læsning. Edderkopper kan også være utrolig flotte med spændende farver og mønstre. Jo mere viden, jo mere interessant bliver det at studere den edderkop, der sidder i hjørnet oppe under loftet i dit soveværelse. Læs evt. ”Edderkoppen, der så gerne ville have et kys” Her får du sjov viden om hanedderkoppers vidt forskellige måder at tilnærme sig hunnerene på. Eller gå sammen med dine børn ind i de små dyrs verden med aktiviteterne fra ”Børnene, der så gerne ville sove i telt”, og på den måde lege dig til viden om edderkopper samtidig med, at du har det hyggeligt og sjovt med børnene.
5) Nærkontakt.
Nu er tiden kommet til, at du skal tættere på. Gå helt hen til den, mens du igen taler til den. Fortæl den, hvor sød du synes, den er, og hvor glad du er for at have lært den at kende. Er det en edderkop, der er faldet ned i din vask, så tøm en husholdningsæske for tændstikkerne og brug æsken til at tage edderkoppen med. Du åbner æsken to-trediedel op, sætter den ned over edderkoppen og lukker den forsigtigt. Nu har du edderkoppen i æsken. Bær den udenfor, åben æsken og hæld edderkoppen ud. Samme teknik kan bruges hvor som helst edderkoppen sidder. Dog kan det være lidt svært med mejeredderkoppen. Det er den med de lange tynde ben. Det kan godt være vanskeligt at få dens lange ben ned i æsken. Men nu er du måske kommet så langt, at du har mod på at tage den med dine hænder. Du nærmer dig langsomt edderkoppen med dine hænder fra hver sin side. Stille og roligt lukker du hænderne om dyret. Hold hænderne tæt sammen med en hulning i midten, som edderkoppen nu sidder i. Den sidder så stille, at du kan blive i tvivl om, om den egentlig er der. Bær den derhen, hvor du synes, den må være. Åben dine hænder og ryst dem ganske let. Edderkoppen vil lade sig falde i sin sikkerhedsline, og du vil føle dig som en helt, hvilket du også er.
Tillykke
Og husk, det er en lang proces. Det kan tage alt fra nogle måneder til år afhængig af hvor målrettet du arbejder. Min egen proces tog flere år.
Har du en dissideret fobi, araknofobi, skal du søge professionel hjælp.